Oldalak

2011. június 11., szombat

Csíksomlyó

"Csíksomlyó az átlag kolostorok felett áll. Kegyeletre gerjeszt, vonzó hatást gyakorol, benső indításra kelt puszta létében is. Százezrekre gyakorol élő benyomást ösztönösen érzett erejével is. Mérhetetlen egyedi és kizárólagos közös értékeket hordoz Csíksomlyó léte és története magában."
 P. Benedek Fidél: Csíksomlyó

    Csíksomlyó megragad és felemel. A nyitott szívű zarándok valami mélységes titkot érezhet meg itt. Évszázadok óta népek sokasága keresi fel, ezt a csodálatos Mária kegyhelyet. A templom csendje, a Napbaöltözött Asszony szobra, a szépséges csíki táj, és még sorolható, hogy mi az, ami Csíksomlyóra vonz. Talán a legfontosabb, hogy pünkösdkor  a világ minden pontjáról összegyűlnek itt magyarok. Együtt ünneplik a Szentlélek kiáradását, kereszténységünk csodálatos misztériumát. Írhatnám, hogy magyar hívek találkozója, de ez tudjuk, hogy nem pontos megfogalmazás. Ma már ez a kegyhely a magyar nemzet találkozóhelye, ami összeköt, híveket és keresőket. Isten egybegyűjti a nyájat és felkelti napját mindenkire. Az elvallástalanodó világban az is egy csoda, hogy egy katolikus kegyhely lehet az összefogás szimbóluma és megvalósítója. Erre a helyre, nem nagygyűlésre hívó politikusok invitálnak meg, és itt nem sztrájkvezetők agitálnak, és nem is virslis majális. 
   Hitünk szerint a Szentlélek gyűjt össze bennünket, Aki mindenkoron az Atyára és Jézus Krisztusra mutat. Jézus imájában pontosan kifejezi óhaját: János 17,21-23: "Legyenek mindnyájan egyek. Amint te, Atyám bennem vagy s én benned, úgy legyenek ők is eggyé bennünk, hogy így elhiggye a világ, hogy te küldtél engem. Megosztottam velük a dicsőséget, amelyben részesítettél, hogy eggyé legyenek, amint mi egy vagyunk: én bennük, te bennem, hogy így ők is teljesen eggyé legyenek, s megtudja a világ, hogy te küldtél engem, és szereted őket, amint engem szerettél." 
   Isten kiárasztja szívünkbe a vágyat, hogy egyek legyünk Vele, és ha egyek leszünk Vele, az Ő szeretett gyermekeivel is közösségben tudunk élni. Akkor lesz szebb jövőnk, ha szeretjük embertársunkat, és életünket minden nap egészen Istenre bízzuk, szeretettel, örömmel és szabadon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése