Oldalak

2011. június 25., szombat

Szeretet


    "A túlcsorduló érzelmek, a szeretet felfokozott, szenvedélyes kísérői nem tartoznak a szeretet lényegéhez. Ahogy Keresztes Szent János mindjárt a kezdőknek leszögezi: „Isten közelségének érzete nem biztos jele az ő kegyelmi jelenlétének.” Lisieux-i Szent Teréz élete utolsó szakaszában a hitetlenség kísértésével küzdött, s olyan érzelmi sivárságot élt át Istennel való kapcsolatában, mint egy ateista. Mégis hősiesen szeretett tovább, mert szeretni akart." / Barsi Balázs: Szerelmes szellők suttogása 7.o /
    A szeretet kísérő jeleit sokszor összetévesztem magával a szeretettel. A "túlcsorduló érzelmek" becsaphatnak, mert amikor megélem hiányukat, akkor azt hiszem, hogy maga a szeretet halt ki belőlem. Ezért nagy veszély a kísérő jelenséget összetéveszteni magával a lényeggel. Sokszor merül fel bennem, mi is a szeretet lényege?
  1János 4,7-8: "Szeretteim, szeressük egymást, mert a szeretet Istentől van, és mindenki, aki szeret, Istentől van, és mindenki, aki szeret, Istentől való és ismeri Istent. Aki nem szeret, nem ismeri az Istent, mert az Isten szeretet."
  Talán ez az egyik megvilágító rész a szeretetre vonatkozóan. Itt egy dinamizmus van leírva. Isten, aki minden szeretet forrása, akiben "lakást vesz"(Jn 14,23 - Jézus így folytatta: "Aki szeret engem, az megtartja tanításomat, s Atyám is szeretni fogja. Hozzá megyünk és benne fogunk lakni."), az megismeri őt, vagyis a szeretet lényegéből merít. Ennek pedig mibenlétét Jézus életén keresztül fedezhetjük fel: életét adta értünk, mindannyiunkért. Önmagának meghalt, mint a földbe ültetett mag és sokaknak életet adott. Példa lehet még számomra minden, olyan ember is, aki  akar szeretni és megteszi azt, ami számára talán nagyon nehéz, de tudja, hogy embertársának, szerettének szükséges. Bennük él Isten, aki "lakást vett maga számára." Nem érzelmektől függ, hogy megteszi vagy sem, hanem, hogy akarja és szabadon megcselekszi azt, amire Isten hívja.
    Uram! Add meg mindannyiunknak a Te jelenlétedből fakadó tiszta szeretetet, ami nem kérkedik, nem fuvalkodik fel és nem ismeri az önzést. Végy bennünk lakást, hogy a Te életedből merítsünk szeretetet és már itt a földi zarándokutunk során megismerhessük azt a boldogságot, amit készítettél számunkra. Amen!

1 megjegyzés:

  1. Gondolataidra egyik haikummal válaszolok:

    "kint jeges szelek
    csupromon kökényvirág
    tövisek között"

    Lucskai Vincze

    VálaszTörlés